9.7.06

E. (dutch)

Vrede, hoop op een toekomst zonder grenzen tussen mensen, een toekomst met voldoende eten, drinken en met een zekerheid van vrede. Het houdt veel mensen bezig. De mensen in Europa zijn reeds vrij zeker van hun toekomst en het bestrijden van de armoede lijkt aan de hand een succesformule door te gaan. Het vertrouwen in de economie en het begrip "groei" is stevig en met gemak leven de mensen binnen de grenzen waarin de vrede bereikt is. De veiligheid is een zaak van relatief weinig zorg, gezien het aanwezige militaire overwicht dat heerst.
Deze grenzen worden vanuit Europa ook bestreden. Niet alleen is er een nagenoeg soevereine Unie gevormd in Europa en zorgt het Noord Atlantische Militaire alliantie voor structurele veiligheid, maar ook ontwikkelingshulp en vredesoperaties in de wereld worden in de naam van mensenrechten gevoerd. Europa wil de wereld wel verenigen, maar lijkt nu grote moeite te hebben met de eigen eenheid. De discussie rondom Europa is een politieke issue geworden. Samenwerken OK, maar een Grondwet Non.

Rust in het Midden-Oosten brengen is echter een andere zaak. De konikrijken van het Midden-Oosten zijn minder ontwikkelde gebieden die op geringe steun kunnen rekenen van Europa en wel het meest in het geval van Israel. Steun aan Israel vanuit Europa moet politieke vormen aannemen. Als doel moet worden genomen de uitbreiding van de Unie met Israel en Palestina. Deze twee moeten volwassen staten worden met degelijke democratische instituten etc. Deze zullen hun conflict op moeten lossen op hoog diplomatiek niveau met de EU aan de onderhandelingstafel. Als het conflict binnen een bepaalde termijn niet is opgelost, dan zal er maatregelen volgen vanuit Brussel.

Dit riekt natuurlijk heel hard naar Imperialisme, Europa's grootste nachtmerrie en het resultaat van een lange en zeer bloedige geschiedenis. Maar eerlijk is eerlijk, Democratisch Imperialisme kan niet een puur-Amerikaanse aangelegenheid zijn. Europa speelt een sleutelrol in de toekomst van Jeruzalem.

Waarom lijkt een toetreding van landen in het Midden-Oosten zo een probleem? Uiteraard is het moeilijk voor te stellen hoe de oligarchieen van de meeste landen kunnen voldoen aan de maatstafen die Europe legt aan toetreding van haar economisch-institutionele unie. Daarbij liggen die landen helemaal niet in Europa, en zou het nergens op slaan.

Ik denk dat het best zou kunnen, want er wordt zovaak geroepen dat Europa een kern heeft van Joods-Christelijke Waarden. Het idee dat deze gemeenschappelijke Europese grondemotie niet gedeeld wordt door medemensen in het Midden-Oosten is krankzinnig. Het idee daarbij dat mensen daar geen raad zouden weten met democratie, stabiele regeringen en andere culturele eigenschappen is zeer ongegrond. Immers, mensen uit die landen participeren en masse op een succesvolle wijze in "Het Westen". Tevens functioneren veel "Wetserlingen" prima in het Midden-Oosten. O, en er leven veel Joden en Christenen.

Op verschillende avond komt het journaal voorbij. Het gaat in Israel slecht, de vrede lijkt verweg, de Israelies zijn gemeen, er sterven onschuldige mensen en levens worden verwoest. God o God, hoe houden jullie het allemaal zo vol deze troep te moeten slikken?? Ja, het is vreselijk natuurlijk wat daar allemaal gebeurt, en daarom juist moet er druk op onze politiek bestaan om zich ermee te bemoeien. Als niet op Nederlands niveau, dan wel op Europees niveau. Hierbij moeten de mensen zich goed realiseren hoe ontzettend de vrede op de wereld als geheel zal uitbarsten.

Bill Clinton kon Arafat en Rabin voor de camera van de wereld bij een brengen. De accoorden die toe getekend zijn en de hoop die toen ontstond zijn beide gevallen door problemen in Israel en de financiele steun aan de PLO is in de corruptie gaan zitten. De aanwezigheid van de EU groeide in deze periode aanzienlijk en is vanwege de toenemende groei van transparantie van de Europese Commissie alleen toegenomen. Op lokale basis is de EU een zeer gulle helper op de hele wereld. Goede projecten en de financiering van Hulp op alle gebieden denkbaar door middel van fondsen, tenders, proposals etc. komen aan de lopende band voor, maar toch vraag ik me af waarom Europa op politiek gebied zo laf en intern verdeeld is. Moeten Oost en West elkaar beter proberen te vinden? Moet er meer economische gelijkheid ontstaan of moeten we eerst de VS, China en Rusland op economisch gebied uitconcurreren?

Als vrede dan zo een gewaardeerd doel is, waarom het dan niet op effectieve wijze proberen te propageren? Het gevoel voor missie drukken Europeanen consequent uit in vredesmissies in de rest van de wereld, waarom dan niet het Midden-Oosten? Als Amerika een land binnenvalt, is er Europese steun. Uiteindelijk steunt heel Europa de inval van Bush, politiek gesproken dan. Mocht Europa ook druk gaan uitoefenen op conflictgebieden, dan zal Amerika toch wel kunnen volgen?

...mischien vinden de amerikanen ons dan ook eens een keer fris en jong, ipv oud en voor gepensioneerden en toeristen...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home